Érdemes a saját brandedre hirdetni Google Ads-ben?

Kezdő kép
  • Bartos Dávid 2020. August 31.

Spoiler: Szerintem igen! :) Évek óta felmerülő kérdés szakmai és laikus körökben is, ami rengeteg vitát szül. Érdemes-e a saját márkanevemre / brandemre hirdetni Google Ads-ben? Ebben a cikkben ezt a kérdést járom körbe és próbálom meggyőzni egy példán keresztül azokat, akik nem így gondolják.

 

Ahhoz, hogy megértsd majd az érvelésem, szükséges megértened, hogy mi a különbség a kulcsszó és keresési kifejezés között, illetve, hogy milyen kulcsszócélzások vannak a Google Ads rendszerében. Ha ezekkel esetleg nem lennél tisztában, akkor először ajánlom elolvasásra a következő cikket: Mindent a Google Ads kulcsszavakról.

Mit jelent a saját brandünkre hirdetni?

Tegyük fel, hogy te vagy az IKEA marketingese. A világ egyik legnagyobb lakberendezési áruházának a magyarországi marketingjét irányítod. Nyilván az IKEA organikusan (nem fizetett hirdetés) ott van az első helyen az “ikea” kifejezésre a Google találati listáján (SERP - Search Engine Result Page). Ez szuper. Mindenki aki az IKEA-ra keres, könnyen megtalál. Ám a PPC ügynökség, aki a Google Ads kampányaidat kezeli, szeretne egy keresési kampányt indítani különböző kulcsszóegyezésekkel az “ikea” kifejezésre. Mi értelme van ennek?

 

A leggyakoribb ellenérv az szokott ilyenkor lenni, hogy “Egyébként is elől vagyunk organikusan, minek fizessünk pluszban a Google-ben?” Ez az állítás valahol jogos, de a probléma picit árnyaltabb.

A konkurencia ránkhirdet

A legtöbbet hallott érv a saját brand hirdetések mellett az, hogy a konkurencia, ha ráhirdet a mi brandünkre kulcsszavakkal (pl.: “ikea”), akkor bizony ő lesz előrébb, hiszen a fizetett hirdetések a találati listán mindig feljebb helyezkednek el, mint az organikus hirdetések. Van azonban ennél egy sokkal érdekesebb probléma is, amit egy példán keresztül mutatok be.

A konkurencia nem biztos, hogy direkt hirdet

Tegyük fel, hogy úgy döntünk, nem hirdetünk a saját brandünkre a Google-ben, hiszen organikusan elől vagyunk, a konkurencia pedig még nem aktivizálta magát e téren.

 

Ellenben a konkurencia (nem is egy) igen aktívan hirdet a Google-ben a “konyhabútor" kifejezésre.

 

 

Ahogy a fenti képen látszik, ebben a keresésben, habár az IKEA is hirdet a “konyhabútor” kifejezésre (leteszteltem, később látni fogod), az IKEA hirdetése nem jelenik meg, az organikus találatok pedig nem látszanak az én kijelzőmön (hajtás alatt vannak).

Ebben az esetben nem tudjuk, hogy a jelen hirdetőknek mik a kulcsszavaik és pláne nem tudjuk, hogy milyen egyezéssel használják őket. De tegyük fel, hogy értenek a Google Ads hirdetésekhez, és a konyhabútor kifejezést SKAG metódussal hirdetik, tehát pontos-, kifejezés- és általános módosított egyezéssel is felvették ezt a kulcsszót, és így licitálnak.

 

Mi történik akkor, ha ebben az esetben valaki úgy keres, hogy “ikea konyhabútor”? Mivel az IKEA nem hirdet saját magára, nagy valószínüséggel a találati lista ugyan úgy fog kinézni, mint a fenti esetben. Mivel a konkurencia a kulcsszót kifejezés egyezéssel és általános egyezéssel is hirdeti, így a fenti keresés aktiválhatja az ő hirdetéseiket is. Sajnos az IKEA organikus találata pedig a hajtás alatt fog megjelenni, úgy hogy addigra már négy konkurense is kínál konyhabútort az épp kereső felhasználónak.

 

Könnyű belátni, hogy az adott esetben az IKEA súlyos pénzeket is veszíthet, ha netán a keresést indító személy nem elvakultan márkahű, és nem mindenáron az IKEA-tól szeretne konyhabútort vásárolni.

 

Ha az IKEA úgy döntene, hogy hirdet a saját brandjére, akkor ez a probléma nagyon könnyen megoldódna, hiszen ők is részt vennének a licitben és esélyük lenne felül megjelenni.

Ha hirdetsz, legyél agresszív!

Azt tanácsolom, ha úgy döntesz, hogy hirdetsz a saját brandedre, akár a fenti okokból, akár más okból, legyél nagyon agresszív. Ha a saját brandeddel hirdetsz, akkor valószínüleg nagyon magas (gyakran 10-es) minőségi mutatód lesz, míg a konkurenciának nagyon alacsony, ha a brand-edre hirdet. Így nagyon olcsón vásárolhatsz kattintásokat és az esetek nagy részében te leszel a legelső.

 


A képen látható, hogy az IKEA hirdet a saját márkanevére (vagy dinamikus hirdetéssel, vagy valamilyen szókapcsolattal), de nem volt elég agresszív, így megelőzte egy konkurenciája, illetve a Google Shopping hirdetések között sem jelenik meg.

 

Annál nagyobb ziccert kihagyni, mint amikor a felhasználó téged akar, de nem kap meg, vagy nem elsőnek, senki nem engedhet meg magának, még talán az IKEA sem.

 

Így azt tanácsolom, hogy minden ilyesfajta hirdetésre jó magas max. CPC ajánlatot állíts be, amennyit csak megengedhetsz magadnak, hiszen valószínüleg úgysem fogsz annyit fizetni egy kattintásért, de legalább bünteted a konkurenciád, vagy mindenképp te leszel az első a találati listán. Ha nem tudod, hogy ez miért van, ajánlom ezt a cikkünket: A licit és a minőségi mutató.

+1 érv a brand kampányok mellett

Ha még mindig nem vagy meggyőzve, akkor hozok egy esettanulmányt. Egy ügynökség készítette néhány éve, itt olvashatod angolul

 

Készítettek egy AB tesztet, ahol azt viszgálták, hogy vajon pénzügyelig kimutatható hatása van-e a Google Ads brand kampányoknak? Leállították az Ads-ben a brand kampányokat egy hónapra, majd viszakapcsolták őket.

 

 

Egyértelmű, hogy amikor futottak a kampányok, azokban a hetekben szignifikánsan nagyobb bevételt generáltak a webshopban, mint amikor nem futottak. Azt hiszem, elég meggyőző érv.

Összefoglalás

A fenti érvekkel, azt hiszem meggyőztem mindenkit. Az esetek egy nagyon nagy részében én mindig azt mondom az ügyfeleimnek, hogy igenis, indítsunk brand kampányokat, mert megéri.

 

Ha neked más a véleményed, kérlek oszd meg velünk kommentben! Ha pedig tetszett a tartalom, akkor kövess minket a Facebook oldalunkon!