Esettanulmány - Hogyan vált az imune.bio az ország meghatározó algakapszula kereskedőjévé?

Kezdő kép
  • Bartos Dávid 2021. February 23.

Az Imune.bio egy alga kapszulákat és ahhoz kapcsolódó termékeket forgalmazó webáruház. 2018 májusában kezdtünk együtt dolgozni Éváékkal az Imune.bio Google Ads hirdetései kapcsán. Addigra kipróbáltak már néhány PPC szakértőt, ügynökséget, de elmondásuk szerint igazi áttörést egyikükkel sem sikerült elérni.

Tudták, hogy a termékeik magas minőségűek, a piacon van kereslet rájuk, az áraik versenyképesek, a kiszolgálásuk első osztályú, garanicákat vállalnak, értéket adnak, valahogy mégsem sikerült eljutniuk a vásárlókhoz olyan mértékben, mint szerették volna.

A közös munka kezdete

Mikor belenéztem a Google Ads fiókjukba, láttam, hogy a legfontosabb kulcsszavaikra tényleg van keresés / megjelenés, néhány kattintás is, vásárlást viszont alig produkálnak. Ez egy jó jel, már csak arra kell rájönni, hogy hogyan lehet a fiókot felturbózni és beindítani az értékesítést?

Számos aspetusa volt a több hónapos / éves munkának, mint például a megfelelő kulcsszavak kiválasztása, az egyezéstípusok beállítása, a maximális cpc ajánlatok kikísérletezése, negatív kulcsszavak hozzáadása, mindenféle ajánlatkorrekciók beállítása (hely, eszköz, idő), a hirdetésszövegek finomhangolása, a landoló oldalak rendbetétele, stb… Mégis ebben a cikkben arról a méltatlanul mellőzött aspektusról szeretnék írni, ami az együttműködés elején megalapozta a bizalmat és viszonylag gyorsan hozott látható eredményeket Éváéknak.

Aki ismer, tudja, hogy egy új fiók indulásánál a kötelezőkön túl a kulcsszavak minőségi mutatójára szoktam koncentrálni és ebben az esetben is ez történt. Miután a fiók előzményei alapján kiválasztottuk a megfelelő kulcsszavakat és azok egyezési típusait, szinte rögtön arra törekedtem, hogy a kulcsszavak minőségi mutatója a lehető legmagasabb legyen.

Mi az a minőségi mutató?

A Google a keresési kampányoknál minden kulcsszóhoz rendel egy mutatószámot, aminek az értéke 1 és 10 közé esik. Ezt hívják minőségi mutatónak. Valami olyasmit mutat, hogy a Google milyen minőségűnek (mennyire releváns a felhasználónak) ítéli a kulcsszavaidat és a hozzá tartozó hirdetéseidet és a landoló oldalaidat.

Három faktort néz ilyenkor a Google:

  1. A hirdetések relevanciája
  2.  A landoló oldal relevanciája
  3.  Várható átkattintási arány

Mind a három faktornál három érték szerepelhet, ezek az “átlagos”, “átlag alatti” és “átlag feletti”. Ebből a háromszor hármas mátrixból keletkezik az 1 és 10 közötti minőségi mutató értéke.

Imune minőségi mutatók

Általában a 7-es minőségi mutató már nem rossz, de én mindig törekszem a 10-re :)

Miért ilyen fontos ez?

Azt sokan tudják, hogy az, hogy mennyit fizetsz egy kattintásért és a találati lista hányadik helyén jelensz meg a Googleben (nyilván minél magasabban, annál jobb), nagyban függ attól, hogy mekkora maximális cpc-t állítasz be az egyes kulcsszavakhoz.

De azt már kevesen tudják, hogy nem csak ettől függ a kattintási ár és az elfoglalt pozíció. Nem ennyire egyszerű a Google-ben a licit folyamata, hogy aki többet kínál, az visz mindent. Fontos az adott kulcsszó minőségi mutatója is. Valójában ez egy picit bonyolult szorzás és függ a többi hirdető minőségi mutatójától és max cpc ajánlatától is, hogy ki mennyit fizet egy kattintásért és hányadik helyen jelenik meg. Most nem megyek bele ebbe a matekba, de ha érdekel, akkor itt elolvashatod és azt is megtudhatod, hogy hogyan tudod büntetni a konkurenciádat, ha jók a minőségi mutatóid. :)

Lényeg a lényeg, minél jobb a minőségi mutatód, annál kevesebbet fizetsz kattintásonként és / vagy annál jobb pozícióban jelenik majd meg a hirdetésed. És ez kulcsfontosságú, főleg olyan piacokon, ahol nagy a verseny (jellemzően mindenhol).

Hogyan javítsunk a minőségi mutatónkon?

Úgy tudsz javítani a minőségi mutatókon, ha azok egyes aspektusain javítasz.

A VÁRHATÓ ÁTKATTINTÁSI ARÁNY JAVÍTÁSA

Ez véleményem szerint a legegyszerűbb.

  1. Használj összetett, un. "long-tail' kulcsszavakat. Pl.: “futócipő” helyett “futócipő vásárlás”.
  2. Használj minél több kizáró kulcsszót. Pl.: “olcsó”, “használt”, stb...
  3. Kerüld az általános egyezésű kulcsszavakat, helyettük használj kifejezést vagy pontos egyezést.

A HIRDETÉS RELEVANCIÁJÁNAK JAVÍTÁSA

Sokan (főleg egy kampány indítása kezdetén) túl sok időt töltenek el azzal, hogy kiéljék a kreatív énjüket. Túl sok időt pazarolnak arra, hogy nagyon művészi hirdetés szövegeket írjanak. Abból pedig sokat, mert ez a Google ajánlása. Én másképp gondolkodom. Vannak bizonyos sémák, amikkel nehéz mellé lőni és gyorsan alkalmazható.

  1. Használd a kulcsszavaidat a hirdetésszövegekben (lehetőleg többször is, pl.: címsorban, leírásban, display útvonalban)!
  2. Használj termékelőnyöket a hirdetésszövegedben (akár többet is)!
  3. Használj CTA-t is!
  4. Lehetőleg használd ki a karakter-limiteket!
  5. Használd ki az összes lehetséges hirdetésbővítményt!

A kulcs, ami itt szerintem sokat nyom a latban, az a kulcsszavak szerepeltetése a hirdetésszövegben. Nem azt mondom, hogy indokolatlanul kell szerepeltetni és értelmetlen mondatokat alkotni, de ügyesen három helyre simán be tudod illeszteni a kulcsszót (címsor, leírás, display útvonal). Így releváns lesz a felhasználónak is a hirdetés, mert látja, hogy a hirdetés arról szól, amire ő keresett és releváns lesz a Google-nek is.

Ezzel egyidőben javítja az átkattintási arányt is, így javul az előző pont minőségi mutatója is. Szóval inkább ezzel foglalkozz kezdetben, minthogy 30 meg 90 karakterben próbálsz nagyon szofisztikált mondatokat megfoglamazni. Hidd el, ez jobban megéri!

Ennél a módszernél egyébként sokat segít, ha a kampányaidat SKAG metódusban tervezed. 

A LANDOLÓ OLDAL RELEVANCIÁJÁNAK JAVÍTÁSA

Amiről eddig szó volt, azok olyan technikák, amiket egy PPC Ügynökség viszonylag könnyen, gyorsan, házon belül meg tud oldani és jó eredményeket tud elérni. Ezzel mi is így voltunk, a fenti trükkökkel a legfontosabb kulcsszavak minőségi mutatói 7-8 körül jártak pár hét után és elkezdték szép lassan szállítani a vásárlásokat is. Ám a landoló oldal relevanciája “csak” átlagos volt.

Ekkor vérszemet kaptam. Felhívtam Évát és megkértem (mivel neki volt hozzáférése az oldalhoz), hogy végezzünk el pár apró módosítást.

  • Tegyük be a legfontosabb kulcsszót egy címsorba (H1)!
  • Tegyük be egy H2-be is!
  • Az URL-t változtassuk meg úgy, hogy ott is szerepeljen a kulcsszó!
  • Írjuk be a kulcsszót még pár helyen az oldal szövegébe (2-3 helyen maximum)!
  • Képek “alt tag”-jében is szerepeltethetjük a kulcsszót a landolóoldalon!

Az eredmény

És láss csodát... Néhány nap múlva a minőségi mutató 10/10. Biztosan tudni lehet, hogy mi kapjuk a legjobb helyeken és a legolcsóbban a kattintásokat az összes további hirdető közül. Ez egy hatalmas versenyelőny! Ez is hozzásegítette az üzletet a folyamatos növekedéshez.

Imune.bio bevételek

A következő lépés

A következő lépés az volt, hogy kitaláljuk, mennyit érdemes költeni az egyes kulcsszavakra. Gyakran szoktam javasolni ügyfeleknek, ahol már jók a minőségi mutatók, hogy rövidtávú stratégiaként használjuk a break even (fedezeti pont)-ra állított CPC-t. Ez azt jelenti, hogy az adatokból kiszámoljuk, hogy mi az a max CPC amit ha fizetünk egy kattintásért, akkor gyakorlatilag nem keresünk semmit.

Ez ugye egy rövidtávú stratégia (maximum 1 év), mivel azért nem ártana pénzt is keresni egy vállalkozásnak, de abban az esetben nagyon jól működhet, ha a konkurencia aggresszív. Ilyenkor a felhasználókon ugyan az első vásárlásnál nem keresünk pénzt, de legalább nem a konkurenciánál vásárol és mivel megvannak az adatai, lehetőségünk lesz neki újból eladni pl.: emaillel, telefonnal, stb... ami jóval olcsóbb lehet, mint egy Google Ads hirdetés.

A képlet, amivel ilyenkor számolnunk kell:
átlagos konverziós érték * konverziós arány * átlagos profit

Tehát ha van egy termékünk, amiből általában 15.000 Ft értékben vásárolnak, a konverziós arány a hozzá kapcsolódó kulcsszónál 2%, a terméken átlagosan lévő profit pedig 25%, akkor a képlet a következő:

15.000 * 0,02 * 0,25 = 75 Ft

Azaz, ha a maximális CPC-t 75Ft-ra állítjuk, akkor a profitunkat teljesen el fogják vinni a hirdetési költségeink. Ám ez rövidtávon nem okoz problémát, ha ezzel borsot törünk a konkurencia orra alá, netán még piacot is hódítunk el tőle. (Mellesleg így nőhet a konverziós arányunk is). Valamint az esetek kis részében lesz az átlagos CPC-nk annyi, mint amennyit maximumként megadtunk, pláne ha 10-es a minőségi mutatónk!

Az imune.bio ma

Többek között ennek a technikának köszönhetően is, bő két év után az Imune.bio gyakorlatilag a legnagyobb alga kapszula forgalmazó lett Magyarországon. Évről évre nőnek a bevételeik és mint látod, elégedettek a közös munkával!

source/medium riport

Ha te is szeretnél együtt dolgozni egy profi PPC Ügynökséggel, akik segítenek neked beállítani és kezelni a Google Ads hirdetéseidet, vagy csak kérdéseid támadtam a stratégiával kapcsolatban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

A cikk eredetileg a Minner.hu-n jelent meg!