Google Ads Stratégia Webáruházaknak Alacsony Költségkerethez

Kezdő kép
  • Bartos Dávid 2020. December 23.

Google Ads Stratégia Webáruházaknak

A következőkben megmutatom azt a stratégiát, amivel mi az Adlab-nál az esetek többségében Google kampányokat szoktunk indítani olyan webáruházaknak, ahol alacsony a költségkeret. Persze az alacsony költségkeret relatív fogalom, vannak olyan szektorok, ahol 1 millió forintos havi költés magasnak számít, míg más piacokon sehol sem lennénk vele.

Fontos azt leszögezni, hogy nem feltétlen induló webáruházakról beszélünk ebben az esetben, sőt a lent írt elemek nagy részét akkor tudod sikeresen alkalmazni, ha van már némi forgalmad, adatod, amiből ki tudsz majd indulni. Mivel a a budget viszonylag kicsi ebben a kategóriában, így kiemelten fontos az, hogy lehetőleg minden egyes forintot olyan hirdetésekre költsön el az áruház, ami magas konverziós aránnyal és profittal kecsegtet és jól mérhető a hatékonysága. Ez lesz az alapja a stratégiának is!

Nagy cégek, multik, magas havi költésekkel megengedhetik magunkak (habár ott sem szerencsés), hogy viszonylag hosszú időn keresztül építsenek ki és támogassanak értékesítési folyamatokat, akár Google Ads hirdetések segítségével is, márkát építsenek, vagy hanyagul mérjenek. Kis budgettel az a fontos, hogy nagy kontroll és hatékonyság mellett szabad csak költeni, bármilyen csatornáról is legyen szó. Lássuk, hogyan tudjuk ezt elérni...

ELSŐ LÉPÉS: TERMÉKEK KIVÁLASZTÁSA

A stratégia első eleme azon termékek kiválasztása, amelyekre hirdetéseket szeretnénk futtatni. Nyilván egy kis budgettel valószínüleg nem tudunk majd minden terméket és annak minden keresését lefedni, ki kell választanunk a legígéretesebbeket.

Indulásnál én 5-10 ilyen terméket szoktam javasolni, mert ez még jól konrollálható és áttekinthető. Ha esetleg később úgy látjuk majd, hogy ezen pár termék nem emészi fel a kampányokra szánt keretet, akkor kiegészíthetjük majd többel is. Illetve fordítva is, ha azt látjuk, hogy túl sok a termék az adott budgethez, akkor tovább kell szűkítenünk a legjobb termékekre, amik a legígéretesebbek, legjobbanan működnek.

1. LEGKERESETTTEBB TERMÉKEK

Válogassuk ki a legkeresettebb termékeinket. Hiába van a webshopunkban széles kínálat termékekből (akár több ezer külön termék is), indulásnál, illetve szűkös költségkeretnél csak olyan termékekre érdemes hirdetni, amire nagy a kereslet. Itt most nem arra gondolok, hogy mit mutat a Google Ads kulcsszótervezője, vagy a Google Trends az adott termék keresési mennyiségével kapcsolatban, hanem hogy mely termékeket vásárolják az emberek, vagy fogják a jövőben vásárolni nagy számban a webáruházunkból.

Vegyük tehát az 5-10 legkeresettebb termékünket egy listára!

2. LEGNAGYOBB HASZONKULCSÚ TERMÉKEK

Azon termékek, amelyeken kicsi a haszonkulcs, nyilvánvaló okokból kicsi a mozgástér. Hosszútávon profitot kell termelnünk ahhoz, hogy a nagy versenyben életben tudjunk maradni. Ez pedig csak akkor lehetséges, hogy ha olyan termékeket értékesítünk, amin ha levonjuk a Google Ads hirdetések költségét is, marad busás haszon. Felesleges hát olyan termékekre pénzt pazarolnunk, amik kis hasznot hajtanak, azzal szemben, ami esetleg többet. Persze ha már az összes olyan terméket, amit magas haszonkulccsal értékesítünk, lefedtük a hirdetéseinkkel és van már belőle stabil bevételünk, akkor elkezdhetünk kísérletezni a kissebb profitúakkal is.

Határozzuk meg tehát, hogy melyik az az 5-10 db termékünk, amin a legnagyobb a haszonkulcsunk!

3. NOMINÁLIS PROFIT

Nem csak a haszonkulcs százalékos mértéke, hanem nominális értéke is fontos. Nem mindegy, hogy egy terméken 150 forint a haszon, 200%-os haszonkulcs mellett, vagy csak 20%-os hasznon mellett, de értékeben 30.000 Ft. Nyilván a második a kedvezőbb. Sajnos nem fogunk tudni kattintásokat vásárolni általános kulcsszavakra pár forintért manapság. A matek itt egyszerű. Ha minden századik kattintásunk vásárol (1%-os konverziós arány) egy terméket és egy kattintás 35 Ft, akkor egy termék eladása 3500 Ft. Ha nincs legalább ekkora hasznunk egy terméken, akkor hosszútávon csődbe fogunk menni.

Zárójelben jegyzem meg, hogy vannak olyan stratégiák, amiket akkor használunk, ha a webáruház pénzügyileg nagyon stabil, van bőven költségkeret és az a hosszútávú cél, hogy nagyobb piaci részesedésre tegyünk szert. Ilyenkor belefér az, hogy negatív, vagy nullás hasznonnal értékesítünk valamit, mert legalább nem a konkurenciánál hagynak pénzt a vásárlók és később emaillel, remarketinggel, egyedi ajánlatokkal, stb újabb vásárlásokat érhetünk el ezen látigatóknál, jóval kedvezőbb áron. De ez egy másik stratégia...

Nézzük tehát meg, hogy nominálisan is a legnagyobb profitú termékeink legyenek a listánkon!

4. GOOGLE KERESÉSI MENNYISÉGEK

Ez a kevésbé fontos szempont szerintem. Nem kell kutatást csinálnunk még, csupán azt kell megtippelnünk a józan eszünkre hagyatkozva, hogy vajon keresnek-e az adott termékekre az emberek a Google-ben vagy nem. Mondok egy egyszerű példát és megérted mire is gondolok:

Van két termékünk. Az egyik egy design cipő, a másik pedig egy nagyon jó minőségű cipőtisztító krém. (Szándékosan nem írok konkrétumot.) A cipőtisztító krémből is sokat eladunk, magas rajta a haszon is minden tekintetben, mégsem egy olyan termék, amire az emberek Google-ben rákeresnek és úgy vásárolják. Ezt leginkább upsell-két szoktuk árulni. Ha picit belegondolunk, akkor mindenféle keresési mennyiséget jelző eszköz nélkül is tudjuk ezt a józan eszünkkel.

Válogassunk olyan termékeket, amiről tudjuk, hogy az emberek keresik a Google-ben!

5. VERSENY

Ez pedig a legkevésbé fontos szempont. Azért tartsuk szem előtt, hogy hiába árulunk bizonyos termékeket, ha más, nagyobb áruházak kínálatában is megtalálható, akkor ha nem vagyunk ügyesek, ők bizony könnyen nyerhetnek a versenyben, pusztán a pénzükkel. Csak akkor menjünk bele nagy versenybe a termékeinkkel, ha egyértelmű előnyünk van valamilyen szempontból. Ez lehet maga a termék, az ára, a szolgáltatásaink, csomagajánlatunk, bármi. Erre találsz ötleteket itt: Konkurenciaverő tippek webshopoknak

Próbáljunk olyan termékeket hirdetni, ahol valamilyen előnyünk van a konkurenciával szemben! Vagy magával a termékkel, vagy a webáruházunkkal, vagy az üzelti modellünkkel, de előnyben vagyunk!

6. A KÖZÖS METSZET

Összeírtunk tehát néhány terméket, amik megfelelnek a fenti szempontoknak. Keresettek, van rajtuk megfelelő hasznunk, egyértelmű előnyünk van a konkurenciához képest ezen termékekkel, stb. Most az a feladatunk, hogy a termékek közül kiválasszuk azt az 5-10-et, ami megfelel az összes feltételnek. Jó matektanár kifejezéssel élve, "keressük a közös metszetet". 

Tehát most egy új listára válogassuk össze azon 5-10 terméket, amik az összes fenti feltételnek megfelelnek!

MÁSODIK LÉPÉS: KULCSSZAVAK

Miután kitaláltad, hogy milyen termékekre kívánsz hirdetni, elkezdheted a kulcsszókutatást. Nem feltétlenül kell itt mindenféle eszközök javaslatait nézegetned, elég ha itt is a józan eszedre hagyatkozol. Fontos, hogy miden termékhez találj ki kulcsszavakat. Inkább un. long-tail kulcsszavakban gondolkodj. Ez azt jelenti, hogy 2-3 szavas szókapcsolatokat használj kulcsszóként. Mondok egy példát. Ha terméked az illóolajok, akkor olyan kulcsszavakban gondolkozz, mint pl.: illóolaj rendelés, illóolaj webáruház. A tapasztalat az, hogy a három szóból álló kapcsolatokra már alacsony szokott lenni a keresési mennyiség Google-ben, de tehetsz egy próbát.

Én nem szoktam nézegetni, hogy egy-egy ilyen kitalált kulcsszóra mekkora keresést írnak a szoftverek, feltöltöm, aztán majd maximum nem jelenik meg, mert nincs rá keresés abban a formában. De ilyenkor nem kér enni sem, hiszem nem kattintanak rá. Azt meg, hogy pontosan mi fog történni azzal, ami megjelenik, szintén pár nap után úgyis látni fogod.

Az egyezéstípusok kapcsán dolgozhatsz általános módosított egyezéssel, kifejezés egyezéssel és pontos egyezéssel is. Nyilván minél nagyobb kontrollt szeretnél, annál inkább a pontos egyezés felé billenjen majd a mérleg nyelve. Ami viszont fontos, hogy ha manuális CPC-vel fogsz dolgozni, akkor a max CPC ajánlataidat úgy állítsd be, hogy az általános egyezés kisebb CPC-vel menjen. A kifejezés mehet nagyobbal és a pontos a legnagyobbal. Később az adatok tükrében úgyis látni fogod, hogyan érdemes majd finomhangolnod a CPC ajánlataidat.

A pontos CPC összegek kapcsán nincs egy pontos, mindig alkalmazható szabályom. Én be szoktam állítani egy szerintem korrekt összeget és később korrigálom. Ha nem vagy biztos magadban, inkább használj valamilyen ajánlattételi stratégiát. Indulásnál nagyon jó lehet a kattintások maximalizálása beállítás, majd később, mikor már vannak vásárlások, válthatsz cél-CPA-ra, vagy cél-ROAS-ra is.

HARMADIK LÉPÉS: KAMPÁNY STRUKTÚRÁLÁS

Miután megvannak a termékeink és kulcsszavaink, el kell döntenünk, hogy ezeket hogyan kívánjuk struktúrálni a Google fiókunkban. A legrosszabb amit tehetünk, hogy egy kampányba, netán egy hirdetéscsoportba zsúfoljuk őket. Ne feledjük, kis budgettel az előnyünk sosem a pénz, hanem a szakértelem, alázat, innováció és minőség oldalán lesz a versenytársakkal szemben. Álljunk hát itt is megfelelő szakértelemmel a problémához!

Amit én javaslok, hogy ha lehetőségünk van, akkor minden egyes külön termékre egy-egy külön kampányt építsünk fel. Így nagyon jól fogjuk tudni kontrollálni a budget-t (hiszen Google Ads-ben kampányszinten kontrollálod a napi költségkereted). Másrészt sokkal áttekinthetőbb lesz a fiókunk. Ne legyünk restek pontosan elnevezni a kampányainkat, szintén a jobb áttekinthetőség érdekében.

A költségkeret elosztását úgy határozzuk meg, hogy a legígéretesebb termékekre kerüljön nagyobb összeg, míg a kevésbé ígéretesekre nyilván kevesebb. Pár nap / hét / hónap után, pontos adatok birtokában úgyis látni fogjuk, hogy mi hogyan teljesít, "melyik kér még enni"? Így ezen adatok birtokában tudunk majd dönteni a költségek elosztásáról.

Amennyiben annyira kicsi a kereted, hogy a fenti megoldásnak nincs értelme, akkor két dolgot tehetsz. Vagy csökkented a hirdetni kívánt termékeid számát (ez szerintem a jobb és ésszerűbb megoldás), vagy pedig megpróbálod egy kampányon belül megoldani a hirdetéseket. Ebben az esetben viszont arra nagyon ügyelj, hogy minden terméked kulcsszava és hirdetése külön-külön hirdetéscsoportba kerüljön! Ez nagyon fontos, hiszen csak így érheted el a megfelelő kontrollt.

A strukturálás tekintetében szerintem (bár ezzel sokan nem értenek egyet velem) az egyik legjobb döntés a SKAG metódus. Ha nem félsz tőle és van időd, én ezt javaslom. Ha nem tudod mi ez, itt olvashatsz róla: Egy kulccszavas hirdetésekcsoportok

NEGYEDIK LÉPÉS: HIRDETÉSEK

Ha SKAG metódust választottál, ha nem, mindenképpen arra bíztatlak, hogy lehetőleg minél többször használd a termék nevét és a kulcsszavakat a hirdetésszövegeidben. Ezáltal azt éred el, hogy jó minőségi pontszámot fogsz kapni és alacsonyak lesznek a kattintási költségeid, amivel maximalizálni tudod a profitodat.

Fontos, hogy tölts ki minden lehetséges mezőt és lehetőleg használd ki a karakterkorlátokat. Címsorok, leírások, path-ek! Használj minden kampánynál megfelelő hirdetésbővítményeket is! Ne bízd a véletlenre, hogy kire fog kattintani a felhasználó. Irányíts minden lehetőséget, amit csak tudsz!

Arról se feledkezz meg, hogy minden hirdetést a megfelelő helyre irányíts! Vagy a termék kategória oldalára, vagy konkrét termékoldalra. Ez szintén növeli a minőségi mutatót és nem mellesleg a konverziós arányt is.

Ezenkívül javaslom, hogy minden hirdetéscsoportban legalább két hirdetésvariációt használj! Legjobb, ha valamilyen USP-t tudsz tesztelni. Például az egyikben "ingyenes szállítás" a másikban "1 év garancia". Nyilván ha van ilyened. Így majd ha megfelelő idő múlva az aggregált adatokat nézed, akkor látni fogod, hogy mi érdekli jobban a vevőidet: a garancia, vagy az ingyenes szállítás. Ez azért is jó, mert később ezt kiemelheted az oldaladon is!

ÖTÖDIK LÉPÉS: OPTIMALIZÁLÁS

Sok szó volt már az optimalizálásról. Ez egy olyan terület, amit nem lehet jól leírni, hogy mit mikor és miért csinálunk. Sok tapasztalat és gyakorlás után az ember tudja (vagy legalábbis sejti). Metrikák és riportok, amiket mindeképp figyelj:

  • CPC
  • CTR
  • CPA
  • ROAS
  • Conv. %
  • Megjelenési arányok, pozíciók szerint is
  • Rangsor miatti veszteség
  • Budget miatti veszteség
  • Illetve az aukciós statisztika

Ha megérted ezen metrikák mit és hogyan mérnek, akkor tudni fogod, hogy mikor mit kell csinálnod, hogy az optimális teljesítményt elérd. Fontos, hogy számításba vedd a szezonalitásokat (nem csak éven belül), és ne próbálj nagy következtetéseket levonni kevés adatból. Az csak félre fog vezetni! Adj időt a kampányoknak, hogy hozzák a számokat. Rómát sem egy nap alatt építették!

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, keress minket bátran. Ha pedig úgy érzed, hogy hasznos volt a cikk, oszd meg másokkal is! Köszönjük!